Prikazivanja: 1653
  • 14
  • 1
750RSD
Pozovite

Seme domaćeg kikirikija 🥜 Nije zahtevan i uz malo truda možete imati

Seme domaćeg kikirikija 🥜
Nije zahtevan i uz malo truda možete imati domaći organski kikiriki.
Provereno uspeva na svim zemljištima i nadmorskim visinama u Srbiji.
Cena 750din/30 semeki
Kikiriki (Arachis hypogaea) je jednogodišnja biljka koja naraste od 30 do 50 cm.
Ima žute cvetove. U početku rasta biljke plodovi se razvijaju iznad zemlje. No, kako biljka raste, njihova težina i sila gravitacije ih vraćaju nazad ispod zemlje gde semenke sazrevaju zatvorene u drvenastoj mahuni.
Traži rastresito, dobro usitnjeno i plodno zemljište. Ova biljka ne podnosi suviše vlažna, zbijena i kisela zemljišta, već mu gode ona dobro propustljiva i krečna.
Voli sunčane i tople položaje, a najbolji preduslovi da i u vašoj bašti gajite kikiriki su đubrene okopavine (povrće, šećerna repa, kukuruz).
Plodovi kikirikija vade se pre jesenjih mrazeva, po suvom i sunčanom vremenu. Zrelost za vađanje kikirikija poznaje se po lišću koja dobijaju žućkastu boju. To je najčešće oko 10. oktobra.
Seme nemojte izvaditi iz bubice,nego tek se čisti pre sađnje, jer ako se očisti, i tako se drži, onda seme kikirikija izgubi klijavost!!!
KESICA SADRŽI 30 SEMENA!(Nije u originalnom pakovanju, pošto je kupljen u rinfuzi).
Za razliku od tenesija ova sorta ima kraća a deblja zrna.Veoma je rodna i zahvalna za uzgoj,čak nešto bolje rađa od tenesija.Odlična je za pečenje,kuvanje itd.Kao i tenesi dosta je ukusnaija za razliku od konvencijalnih sorti.
Seje se posele 25-og aprila ne pre.Napravite brazdu kao za krompir u nju bacite stajnjak ili NPK,zatim posejete po jedan kikiriki na svakih 15 cm ili u paru po dva zrna na 30 cm.Zatim prekrijete zemljom,dubine oko 6 cm.Ono sto je veoma bitno kod kikirikija, dva puta se zagrće,kao krompir.Prvi put kada biljke izrastu jedno 15 cm i nakon mesec dana jos jednom.Uz dobro zagrtanje,navodnjavanje i đubrenje,prinosi mogu biti zaista fenomenalni.Pre sejenja je preporučivo da seme potopite 24 h u vodu.Sejte ga na otvorenom polju gde je sunce i nema senki.Ubira se u septembru.
Kolicina: 30 semenki-od samo 30 semenki možete da proizvedete sasvim dovoljno semena za sledecu sezonu
Sifra K5