Prikazivanja: 11756
  • 84
  • 1
50EUR

Cveće-biljka Lijander Lijander (nerium oleander) je žbun ili drvo

Cveće-biljka Lijander

Lijander (nerium oleander) je žbun ili drvo visine 2-3 metra, mada posađen u zemlju u odgovarajućim klimatskim uslovima može da naraste i do 6 metara. U našim uslovima uglavnom se gaji kao biljka za velike baštenske saksije u kojima izgleda kao žbun ili malo stablo. Veoma je zahvalan za gajenje, ali u našim uslovima ne može da prezimi. Raste na temperaturama iznad 10 stepeni Celzijusa, a najniža temperatura je oko minus 5 stepeni. Ako ga gajite u saksijama, morate saksije uneti kada temperature padnu ispod 10 stepeni. Inače, nije zahtevna vrsta za gajenje i svakom baštovanu će uspeti.

Doba cvetanja

Lijander cveta od početka juna do pozne jeseni. Cvetaju nemaju poseban miris. Izuzetno su dekoratvini sa duplim cvetovima i patuljastim rastom.

Svetlo i pozicija

Odgovaraju mu pozicije od punog sunca do polusenke. Ne zaboravite da je lijander mediteranska vrsta i voli toplo i sunce.

Temperatura:  Raste na temperaturama iznad 10 stepeni Celzijusa, ali podnosi mrazeve do minus 5 stepeni ukoliko je posađen u zemlju. U saksijama je potrebno da se u toku zime unese u prostoriju u kojoj temperature ne padaju ispod nule. Letnje žege podnosi odlično, pa ne morate da brinete u periodima naših vrelih leta.

Presađivanje

Lijander nije preterano izbirljiv što se vrste supstrata tiče, ali će dodatak treseta svakako biti od koristi za brzo ukorenjivanje.  

Orezivanje:  Ako gajite lijandere, možete da odstranite sve izbojke iz zemlje, a ostavite da rastu samo dva glavna stabla. Na ovaj način lijander može postati lepo drvo. Ovo nije komplikano i svaki baštovan može uspešno da orezuje i gaji lijandere

Razmnožavanje:  Uglavnom se razmnožava poludrvenastim reznicama u avgustu, ali može se dobiti i iz semena. Biljke koje se razmnožavaju semenom značajno gube dekorativne karakteristike i ne liče na roditeljsku biljku. Ako koristite hormon, obratite pažnju da ima više vrsta - jedni su za drvenaste vrste, drugi za poludrvenaste

Zalivanje

Zalivanje bi bilo dobro da obavljate odstajalom vodom, mada lijanderima preterano ne škodi ni vodovodna voda. Prilikom zalivanja smenjujte periode vlage i suše, jer u tim uslovima najbolje raste. Inače dobro podnosi i dugotrajnu sušu.

Dobijate biljku sa slike. . visina sa saksijom 195 cm.

Lično preuzimanje Ripanj ili po dogovooru Bg.

Map Loading
Datum kreiranja: 09 sep. 2020
Datum ažuriranja: 10 feb. 2023
ID 77028488